Spontaneous Thursday #2 | Bahaya Makanan Bakar

Assalamualaikum wbt kalian :)

Tahukah anda, makanan bakar seperti daging, ayam atau apa sahaja bahan mentah yang dibakar atau dipanggang tidak bagus untuk kesihatan terutamanya menggunakan api yang panas. Ini semua gara-gara asap api yang memanggang.


Asap tersebut mengandungi bahan kimia yang berbahaya iaitu heterocyclic amines (HCAs) dan polycyclic aromatic Hydrocarbons (PAHs)

Ia sangat berbahaya hingga boleh menyebabkan seseorang itu menghidap penyakit kanser. Jadi, kalau nak makan makanan bakar, masukkan je ke dalam microwave. Kan senang? hihi

8 comments:

Nur Asmida Bt Karim said...

good info . . pas nie bakar dlm microwave je , selamat hehe =)

Unknown said...

@Nur Asmida Bt Karim Betul tu :)

Jacklye said...

Perkongsian yg sngat bagus sekali...semoga jadi panduan untuk yg belum tau lagi...terima kasih...


Produk Kesihatan Memudaratkan

Unknown said...

ohh yeke ni ?? :O baru tahu, thanks for sharing mieya! ;)

Unknown said...

@Nur Aischa sama-sama kasih :)

Raz said...

makan sayur jelah camni :D

Karya Mahirah said...

memang betul.. sebab tu nak makan sate pun kena sesekali dan dilawan dengan timun dan bawang...

nora razalli said...

tulah
MG pun xleh mkn benda bakar2 ni
makn je mmg sakit perut ..huhu