Tutorial : Cara Buat Gambar Gerak-Gerak

Assalamualaikum wbt :)

Kelmarin, ada rakan blogger yang bertanyakan Mieya tentang macam mana nak buat gambar bergerak-gerak tu? Okey.. gambar gerak-gerak tu disebut sebagai Animated GIF.. ye anak-anak.

Actually, Mieya buat dengan menggunakan Photoscape. Bagi sesiapa yang takde Photoscape, boleh lah download disini :)

Okey, Dah ada photoscape kan? Jadi, mari kita mulakan...


1. Buka Photoscape. And then, klik Editor.


2. Pilih gambar yang korang nak. And then, Edit gambar yang korang nak jadikan sebagai animated gif tu. Resize semua gambar dalam size yang sama.


3. Klik Animated GIF.

4. Klik Add. Dan pilih gambar yang korang edit tadi.


5. Lepas pilih gambar pertama, pilih gambar seterusnya. Pastikan gambar yang berbeza, sebab nanti tak nampak animated kalau pilih gambar yang sama. Ulangi step tadi. Drag gambar ke dalam.

6. Set time untuk gambar bergerak.

7. Dah siap? Save :)


Itu kalau gambar sama, tapi tulisan yang bergerak. Kalau gambar yang berbeza tanpa tulisan (biasanya orang buat printscreen), bagaimana pulak ye? 

Okey, step dia sama je.




6 comments:

huda said...

nice tutorial =D

Cinta Misteri said...

CiM guna video maker jerrr.lltp ok gak ni, CiM baru jap download dr sini...

Sally Yatiey said...

Nice sharing mieya ^_^
Saya pun buat gambar gerak2 guna photoscape. Tak reti nak guna photoshop buat camtu ;D

izan mama mia said...

yee..akak nk cubalah nnt

Aina Areen said...

wahh , nice info mieya :) hehehe

soe dibyo said...

kalok cuma gerak di animated giv si udah bisa. maksud aku, gambar yang bisa jalan, bisa tengok dll. gitu lho jeng!