Sejak dua menjak kebelakangan ini, Mieya perasan yang Mieya rajin sekali ke dapur untuk menyediakan makanan untuk minum petang. Entah lah. Boleh dikatakan, memasak di waktu petang menjadi hobi baru kepada Mieya memandangkan Mieya nie merupakan seorang yang suka mencuba.
Macam hari tu, Mieya cuba buat roti gulung sosej. Sebabnya, tempoh hari sepanjang berada di UiTM Permatang Pauh, boleh dikatakan selalu juga lah Mieya membeli roti hotdog nie. Macam ketagih pon ada. hihi
So, muncul lah idea untuk membuat roti gulung sosej nie.
Beberapa keping roti
Beberapa batang sosej (kalau roti enam, maka sosej pon enam jugak.)
Mayonis
Sos cili
Sebiji telur dibancuh bersama tepung gandum dan sedikit air
Cara-cara :
1. Goreng / kukus / rebus sosej dan kemudiannya ditos sampai kering.
2. Bancuh telur bersama tepung dan juga sedikit air.
3. Ambil sekeping roti, gelek sampai nipis menggunakan penggelek atau gelas.
4. Letakkan sosej, kemudian letakkan mayonis dan sos cili mengikut citarasa dan gulungkan ia.
5. Celup ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng dengan api yang sederhana.
6. Ulangi langkah 3 hingga 5 untuk hidangan pukal.
7. Bila dah siap, sedia untuk dihidang.
Resepi semudah ABC, sangat-sangat simple bukan? Lepas nie nak try godek-godek resipi puding roti pulak.
19 comments:
time skola menengah suke sgt buat roti sosej ni.. :D
rajinnya anak dara sorang ni..
yg ini mmg KA selalu buat ! sbb sedap
sedapnyer nampak.buat sarapan mmg kenyang jugaknie=)
Kena pula sekarang ni musim hujan, memang "best" kalau dapat masak sendiri apa yang kita suka. :)
makan dengan teh panas. wah sedapnya
WOW..SEDAP TP BYK MINYAK NI..KAT KANTIN SEKOLAH KAT BUI RM1 SATU..
gulp..jadi laperrr... :)
sgt suke benda ni..walaupun simple je sbnr ye :)
@Anne Rihann Time zaman sekolah. Mieya belum ada jiwa memasak nie. Aiseyh !
@umi alya Sekali-sekala nak merajinkan diri, kak.
@Kesuma Angsana Feveret Mieya. Lepas nie, tiap-tiap bulan lah Mieya buat benda nie.
@wan nurul hezrina abd halim ha'ah. memang kenyang. Makan dua ketul dah cukup dah tu buat alas perut.
@oktant Betul3
@najihahfara Mieya makan dengan teh o ais. hihih
@Bui Junaidi Sebab tu kena betul-betul letak kertas serap minyak supaya minyak di roti berkurang.Kat UiTM Penang pon RM1 jugak seketul.
@Cik Nur hahah. masak lah Cik Nur, apa lagi?
@ayut Tahu takpe. simple je nak buat benda nie.
Dlu rajin gak buat benda ni time nk blik hostel . skrg dah x rajin coz xda yg nk join skali makan .
Post a Comment