Tempoh hari Mieya ada share gambar apam kukus kan? Kemain cantik lagi naiknya kuih apam beras yang Mieya buat nie. Bertambah-tambah gebu nya, kata orang. Cewah~
Kuih apam beras ni merupakan antara kuih tradisional kegemaran keluarga Mieya dan kerap jugak lah Mieya dan emak dok berulang-ulang kali membuatnya. Selain cara membuat nya yang mudah, kuih ini juga sedap dinikmati sama ada sebagai sarapan pagi mahupun sebagai minum petang.
Tapi jangan risau lah. Bab nak membuat tapai ni, takde apa-apa pantang larang pon. Tak payah lah kalut sama ada jadi atau tak. Bantai je. Janji jadi tapai dan berair sedikit.
2 Cawan nasi sejuk
1/4 ragi
Gaulkan nasi dan ragi. Simpan ke dalam bekas yang bertutup. Biarkan selama dua hari atau sehingga berair sedikit.
Resepi Apam Beras
Bahan-bahan :
1 peket tepung beras (Mieya guna cap teratai)
2 cawan tapai nasi
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 peket eno
secubit garam
air secukupnya
Cara membuat :
1. Blend semua bahan kecuali eno. Blend sampai halus.
2. Tapis adunan ke dalam besen dan tutup bekas adunan (guna tutup periuk pon boleh). Perap selama 5 jam.
3. Didihkan air dalam pengukus.
4. Kemudian, campurkan eno dan bahan pewarna. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
6. Hidangkan bersama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.
Selamat mencuba ye !
15 comments:
padainya anak dara ni masak
Gebuss nyee!!
wah..
lepas ni dah boleh buka bisnes.
hehe..
ohhh..guna tapai nasi keee...
baru tahu ni....
assalamualaikum ... baru saya tau buat apam beras letak tapai ... cuma tau makan , cam ni ler ...
tak pernh try buat ni..nmpk sedap..
Pelik...
Memang kene letak eno ke?
@umi alya Belajar dari emak kita. Sebab tu baru pandai. Kalau tak belajar, mana nak reti buat semua tu. hehehe
@Farra Atiqah hihi, tahu takpe.
@Herma Julianny Buka bisnes apa pulak? Kita baru je belajar buat yang simple nie. Tu pon masih lagi terkial-kial nak membuatnya.
@Cik Nur™ Yup, Cik Nur. Barulah ada rasa masam manis sikit. hehe
@my notes Ya kak, kena guna tapai baru ada rasa masam-masam sikit.
@nuyui a.k.a miss YUI Cubalah buat. Dan rasa lah sendiri :)
@AyueJean AJ Ya, memang kena. Kalau tak, tak gebu lah jadinya.
insyaallah nk sangat membuatnya...tq atas resepi ini
Post a Comment