Resepi Apam Beras Tradisional

Assalamualaikum wbt :)

Tempoh hari Mieya ada share gambar apam kukus kan? Kemain cantik lagi naiknya kuih apam beras yang Mieya buat nie. Bertambah-tambah gebu nya, kata orang. Cewah~

Kuih apam beras ni merupakan antara kuih tradisional kegemaran keluarga Mieya dan kerap jugak lah Mieya dan emak dok berulang-ulang kali membuatnya. Selain cara membuat nya yang mudah, kuih ini juga sedap dinikmati sama ada sebagai sarapan pagi mahupun sebagai minum petang.


Okey lah. Tanpa membuang masa, marilah Mieya kongsikan bagaimana cara membuat kuih apam beras nie. Untuk makluman, Mieya menggunakan tapai yang diperap selama lebih kurang dua hari atau sehingga sedikit berair.

Tapi jangan risau lah. Bab nak membuat tapai ni, takde apa-apa pantang larang pon. Tak payah lah kalut sama ada jadi atau tak. Bantai je. Janji jadi tapai dan berair sedikit.


Cara membuat Tapai :

2 Cawan nasi sejuk
1/4 ragi

Gaulkan nasi dan ragi. Simpan ke dalam bekas yang bertutup. Biarkan selama dua hari atau sehingga berair sedikit.


Resepi Apam Beras



Bahan-bahan :

1 peket tepung beras (Mieya guna cap teratai)
2 cawan tapai nasi
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 peket eno
secubit garam
air secukupnya


Cara membuat :

1. Blend semua bahan kecuali eno. Blend sampai halus.
2. Tapis adunan ke dalam besen dan tutup bekas adunan (guna tutup periuk pon boleh). Perap selama 5 jam.
3. Didihkan air dalam pengukus.
4. Kemudian, campurkan eno dan bahan pewarna. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
6. Hidangkan bersama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.

Selamat mencuba ye !


15 comments:

Umialya said...

padainya anak dara ni masak

Unknown said...

Gebuss nyee!!

Unknown said...

wah..
lepas ni dah boleh buka bisnes.
hehe..

Miss N™ said...

ohhh..guna tapai nasi keee...
baru tahu ni....

my notes said...

assalamualaikum ... baru saya tau buat apam beras letak tapai ... cuma tau makan , cam ni ler ...

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak pernh try buat ni..nmpk sedap..

Ayue Rejaluddin said...

Pelik...
Memang kene letak eno ke?

Unknown said...

@umi alya Belajar dari emak kita. Sebab tu baru pandai. Kalau tak belajar, mana nak reti buat semua tu. hehehe

Unknown said...

@Farra Atiqah hihi, tahu takpe.

Unknown said...

@Herma Julianny Buka bisnes apa pulak? Kita baru je belajar buat yang simple nie. Tu pon masih lagi terkial-kial nak membuatnya.

Unknown said...

@Cik Nur™ Yup, Cik Nur. Barulah ada rasa masam manis sikit. hehe

Unknown said...

@my notes Ya kak, kena guna tapai baru ada rasa masam-masam sikit.

Unknown said...

@nuyui a.k.a miss YUI Cubalah buat. Dan rasa lah sendiri :)

Unknown said...

@AyueJean AJ Ya, memang kena. Kalau tak, tak gebu lah jadinya.

Eryn Edrina said...

insyaallah nk sangat membuatnya...tq atas resepi ini