Resepi : Kobis Goreng

Assalamualaikum wbt :)

So today, nak share masakan lauk yang paling simple..paling mudah lah nak cuba buat first beginner macam Mieya nie. Oleh sebab, sayur goreng merupakan antara menu yang selalu emak Mieya masak dekat rumah (before sakit). Jadi secara tak langsung, Mieya pon dah terbiasa dengan step memasaknya.

Sayur tumis kobis goreng

Bahan-bahan yang diperlukan :
Kobis (banyak mana pon tak kisah)
ikan bilis
1 biji cili merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 labu bawang merah besar (dihiris)
garam dan sedikit serbuk perasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan ikan bilis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili merah dan kobis ke dalam periuk.
3. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
4. Tuangkan sedikit air dan tutup periuk dengan penutup selama 5-10 minit.
5. Buka penutup periuk dan kacau sampai masak.
6. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.



3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

makan dengan nasi panas2 sedap ni..

msredcheesecake said...

sayur ni akk sorang je suka kat rumah... tu yg malas nak masak tu...hhee

Cik Itah said...

salam. nice sharing mieya :)