Ramai yang cakap pavlova nie sedap di makan time petang-petang sambil layan drama kesukaan di tv mahupun youtube. So, Mieya pon try lah buat and then, rasa sendiri.
Wow.. Fantastic! Sampai meleleh-leleh air liur Mieya bila merasai sendiri pavlova hasil air tangan sendiri. Rasa lemak, manis, rangup di luar serta lembut di dalam. Besides, sesuai dimakan oleh pelbagai lapisan usia. Senang cerita, semua orang boleh makan. Wallah!
Nah, Mieya kongsikan resepinya disini.. Sila modify mana-mana yang patut.
Bahan-bahannya :
4 biji putih telur
3/4 cawan gula (dikisar halus)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Untuk hiasan/topping :
250ml whip cream
boleh guna kiwi/strawberry/anggur/blueberry
Cara-cara membuatnya :
1. Pukul telur sehingga menjadi soft peak. Guna stand mixer je, senang ;)
2. Lepas tu, masih dalam mode memukul, masukkan gula sesudu demi sesudu sampai habis. Pukul sampai jadi ‘meringue’ (berkilat) atau bahasa mudahnya, bertanduk.
3. Lepas tu, masukkan pula esen vanila, dan pukul sebati.
4. Matikan mixer, masukkan pula cuka dan tepung jagung dan gaul sebati menggunakan senduk kayu.
5. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 degree celcius.
4. Matikan mixer, masukkan pula cuka dan tepung jagung dan gaul sebati menggunakan senduk kayu.
5. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 degree celcius.
6. Letakkan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak.
7. Bakar adunan selama 50 minit - 1 jam.
8. Apabila sudah masak, buak pintu oven dan biarkan ia menyejuk.
Hiasan
1. Pukul whip cream,
2. Hias dengan buah-buahan yang masam.