Resepi Sambal Belacan Sedap dan Kurang Pedas

Assalamualaikum wbt :)

Hari ini.. Mieya nak share satu resepi mudah.. tentang cara-cara nak membuat sambal belacan yang sedap tapi kurang pedas. Especially, for those yang kurang gemar masakan yang pedas-pedas like me and my family.


Bahan-bahan :-
  • Belacan (agak-agaklah ye)
  • Cili merah
  • Cili padi ikut suka hati banyak mana
  • Garam sikit
  • Aji no moto sikit
  • Gula sikit
  • Air asam/limau

Cara membuat :
1. Goreng belacan sekejap.
2. Angkat dan tumbuk bersama cili, sambil tu masukkan garam dan gula
3. Tumbuk hingga lumat
4. Dalam kuali, goreng lagi sekali sambal belacan tadi dengan sedikit minyak untuk bagi kick sikit rasanya
5. Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.


Selamat mencuba :)